terug
Nieuws artikel

Clean City en HyMove starten een partnership voor de productie van mobiele snellaadunits

10 May, 2024
Sandra Struis

Arnhem, 8 mei 2024

Clean City SA en HyMove hebben gisteren officieel een strategische samenwerking bekendgemaakt voor de ontwikkeling en productie van snellaadunits, die in aanhangwagens, bestelauto’s en containers ingebouwd kunnen worden. De mobiele laadunits zijn bedoeld voor het off-grid en op locatie laden van elektrische voertuigen en machines. Gisteren werd tevens het prototype van de eerste 120 kW lader – de GameChanger 1 – gedemonstreerd. Eind van het jaar presenteren Clean City SA en HyMove de eerste megawatt charger voor elektrische heavy duty vrachtwagens en (bouw)machines.

Clean City en HyMove introduceren een nieuwe, gepatenteerde technologie voor het schoon, off-grid en supersnel opladen van EV’s. De technologie is gebaseerd op de jarenlange ervaring van HyMove met waterstof-brandstofceltoepassingen en de batterijtechnologie van de strategische partner Venema E-mobility Charge Systems (VECS) uit Arnhem.

Clean City en HyMove zijn van plan een nieuw bedrijf op te richten, dat een virtueel en mobiel laadnetwerk gaat bouwen dat 24/7 operationeel is. Zo kan een energie-as-a-service model voor particuliere en zakelijke EV-eigenaren aangeboden worden op basis van pre-paid contracten met marktconforme tarieven voor hoogvermogen DC-laden. Het mobiele netwerk is straks het enige DC-stroomopweksysteem met een vermogen van meer dan 1 MW, dat rechtstreeks naar de klant gaat. Dankzij het hoge vermogen kan het DC-systeem de batterijen van elektrische auto’s, vrachtwagens, bussen, boten en bouwmachines opladen.

Tijdens de presentatie van de plannen in Arnhem werd het eerste prototype van een 120 kW mobiele lader gepresenteerd en gedemonstreerd. Deze ‘GameChanger 1’ heeft een 20 kg waterstofopslag, een brandstofcel van 30 kW, een accupakket van 85 kWh en twee laders. De brandstofcel is krachtig genoeg om het interne batterijpakket continu op te laden, waardoor de lader twee voertuigen met een vermogen van 120 kW tegelijk kan opladen. Een enkele EV kan volledig worden opgeladen in slechts 20 minuten.

Off-grid laadoplossingen op maat

“Ons doel is om op maat gemaakte off-grid laadoplossingen te implementeren, waarbij waterstof wordt gebruikt om schone energie op te wekken, de vervuiling in de transportsector te verminderen en de prestaties van alle batterij-aangedreven voertuigen te verbeteren”, legt Agim Gjinali, oprichter en CEO van Clean City, uit. “Dankzij de strategische samenwerking met HyMove kunnen we onze internationale bedrijfsactiviteiten uitbreiden en onze gepatenteerde toepassingen (mobiele laadunits, containerladers en drijvende docks) verbeteren door gebruik te maken HyMove’s kennis van hoogwaardige, veilige en betrouwbare brandstofcellen en van de supply chain van groene waterstof.”

“Wij geloven dat het leveren van kant-en-klare oplossingen aan klanten de beste manier is om de markt voor innovatieve oplossingen open te breken en zo de overgang naar een groenere toekomst te bewerkstelligen”, zegt Theo Hendriks, oprichter en CEO van HyMove. “Ons gezamenlijke businessmodel biedt niet alleen in voorzieningen voor het altijd en overal opladen van elektrische voertuigen, maar we doen dit zonder gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Op deze manier dragen we bij aan een groenere wereld en verminderen we tegelijkertijd de noodzaak voor enorme investeringen in het elektriciteitsnet.”