terug
Nieuws artikel

Clean City en HyMove presenteren de eerste waterstof aangedreven generator voor het snelladen van EV's

8 May, 2024
Sandra Struis

Arnhem, 7 mei 2024

Clean City en HyMove presenteren de eerste waterstof aangedreven generator voor het snelladen van EV’s

Een wereldpremière voor de revolutie van e-mobility

Vandaag hebben Clean City en zijn technologiepartners HyMove en Venema E-Mobility Charge Systems de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele, off-grid stroomgenerator met een waterstof brandstofcel voor het snelladen van elektrische voertuigen.

Met de mogelijkheid om simultaan twee elektrische voertuigen op te laden met een vermogen van in totaal 120 kW, werd de ‘GameChanger 1’ speciaal ontwikkeld om te voorzien in de behoefte van de haven van Livorno, één van de grootste Europese hubs voor elektrische auto’s. De EV’s worden daarmee aan boord van de Roll-on-roll-off schepen opgeladen. Eind 2024 zullen Clean City en zijn partners de ‘GameChanger 2’ presenteren, de eerste mobiele off-grid Megawatt charger met een vermogen van 800 kW DC op een trailer, die simultaan vier auto’s kan opladen of één elektrische  truck volgens de nieuwe standaard voor Megawatt Charging Systems (MCS).

Partners

Clean City, een Zwitsers engineeringbedrijf, dat zich heeft gecommitteerd aan de koolstofvrije energietransitie, heeft met succes het Integrated Multi Generation System (IMGS) ontwikkeld; een innovatieve, schone en kosteneffectieve oplossing voor het snelladen van EV’s met gelijkstroom.

HyMove ontwerpt en bouwt waterstofbrandstofcelsystemen van de hoogste kwaliteit, betrouwbaar en veilig voor schone mobiliteit en stationaire energievoorziening. De HyMove brandstofcelsystemen zijn al met succes ingezet voor diverse toepassingen, zoals in bussen, in schepen, in de bouw en voor containerhandling.

Venema (VECS) ontwerpt en levert laad- en batterijsystemen; met name voor de heavy duty markt. Het bedrijf is ervan overtuigd dat een laadinfrastructuur in combinatie met batterijen voor de opslag van elektriciteit en additionele energiedragers, zoals waterstof, de energietransitie kan versnellen.

Game Changer

“Off-grid DC power is voorbestemd om de echte game changer in de e-mobility te worden”, zei Agim Gjinali, oprichter en CEO van Clean City, “zeker in een scenario met een sterk groeiende behoefte aan DC stroom voor data centers en de beperkte capaciteit van het AC-netwerk. In de energiemix van 2050 zal de lokale opwekking van energie met behulp van waterstof een dominante positie innemen.” 

Alberto Caetani, COO van Clean City: “We staan voor een echte revolutie. Tot nu toe gingen mobiele en off-grid oplossingen allemaal in de richting van power banks; batterijpakketten die vanuit het elektriciteitsnet opgeladen worden om vervolgens zelf elektrische voertuigen op te laden. Clean City brengt een echte mobiele generator op de markt die in staat is om met decentraal opgewekte groene energie continu 24/7 EV’s op de laden zonder daarbij een aanslag te doen op het toch al overbelaste elektrisch net.

“Met onze oplossing dragen we bij aan een groenere wereld, maar tegelijkertijd reduceren we de noodzaak voor enorme, langetermijninvesteringen in de elektrische infrastructuur, die steeds meer onder druk staat en zelfs dicht tegen het verzadigingspunt aan zit. Onze oplossingen betekenen een verlichting voor de Nederlandse infrastructuur, maar ook voor Europa en de hele wereld”, lichtte Theo Hendriks, oprichter en CEO van HyMove, toe.

Clean City and HyMove gaan een strategisch partnership aan voor de productie van 2.000 mobiele oplaadunits (in bestelauto’s en containers), waarmee ze heel Europa willen bedienen. Tijdens de bekendmaking van de samenwerking waren gasten uit heel Europa aanwezig. Mr. Nicola Procaccini (lid van de EU Commissie voor milieu, klimaatverandering en energie) richtte zich met een videoboodschap tot de gasten.